torstai 10. lokakuuta 2013

Retkellä vesiputouksella ja KilimanjarollaAlkuun hieman harjoittelusta, jos sairaala maailma ei kiinnosta, kannattaa hypätä neljänteen kappaleeseen suoraan. Muutamat hoitajat ovat etsineet kaappien perältä mini-käsidesejä ja käyttävät niitä kun mekin käytetään. Tosin selitys on, että ne on saatu lahjaksi. Niimpä niin. Ei täällä tunneta käsidesiä.  Eräs hoitaja pesee kätensä, haalealla vedellä joka potilas kontaktin jälkeen. Ja käyttää laimennettua saippuaa, jos sitä on. Sairaalassa saippua on vedellä jatkettu niin paljon, että ei se oikeastaan ole saippuaa kun nimeksi.  Taukohuoneessa on muutama kuppi ja muutama lautanen, jokainen huuhtoo käyttämänsä mukin käytön jälkeen, haalealla vedellä, joskus on sitä laimennettua saippuaakin, mutta ei aina. Taukohuoneessa taitaa olla yksi lusikka joka on sokeri purkissa, jokainen hämmentää samalla lusikalla omaa teetään. Ensimmäisen viikon jälkeen en ole pystynyt enää juomaan sitä vaaleaa, imelää, lämmintä maito-tee-juttua. Ensimmäisellä viikollakin loppuviikosta sen juominen oli jo niin hankalaa, ei sitä meinannut alas saada. Joten nyt olen ottanut talolta pillimehun töihin mukaan. Juon sen, jos ollaan semmoisen hoitajan mukana joka pitää tee tauon. 


Yhtenä päivänä olimme rokotus huoneessa. Jossa annoimme lapsille rokotteita. Se oli kiva päivä, lapsia kävi paljon ja tekemistä oli lähes koko ajan. Muutaman rokotteen annoimme suun kautta kuten polion sekä sellaisen yhdistelmä rokotteen jossa on mm. hebatiitti-B, ja jäykkäkouristus. Sitten pistimme lapsille lihakseen muita rokotuksia. 


Täytyy kyllä myöntää, että sairaalassa näkee täällä ihan kaikkea. Ja odottamatonta. Mitä en Suomessa lastenharjoittelussa todellakaan näkisi. Yksi toimenpide oli abortti (siinä meni 5 -viikkoinen sikiö). Toinen vielä vähemmän kiva toimenpide oli pienen pojan ympärileikkaus. Lääkäri huikkas ohi kulkiessaan, et haluatko tulla katsomaan, kohta olisi yksi toimenpide. Menin toimenpidehuoneeseen, jossa oli perhe. Kun vanhemmat alkoivat riisua poikaa, joka oli ehkä 3-4 -vuotias. Arvasin, ennen kun lääkäri sanoi mitään, että mikä on homman nimi. Melko karua kyllä oli. ja varsinkaan kun täällä ei turhan paljoa käytetä puudutetta.
 
 Ja sitten asiasta toiseen. Kylähän täällä vapaa-ajallakin haluaa nähdä ja kokea. Joten nyt on parina viikonloppuna tullut joku retki tehtyä. Toissaviikonloppuna kävimme sellaisella hienolla vesiputouksella, joka oli vuoren rinteellä. Ensin mentiin autolla jonkun aikaa, ja sen jälkeen kävelimme vielä noin 45 minuuttia enne kuin pääsimme vesiputoukselle. Vesi oli kylmää!! Mutta hieno kokemus oli! Mennessä pysähdyimme pienelle kahvi plantaasille jossa pääsimme tekemään kahvia, aivan alusta alkaen. (Aluksi marjat kerätään pensaasta, jonka jälkeen ne kuorittaan sellaisella laitteella, marjoja niitä liuotettiin vedessä tovi, jonka jälkeen murskattiin, tässä vaiheessa niistä lähti kuoret pois, pavut paahdettiin ja lopuksi jauhoimme kahvin jonka jälkeen siitä keitimme kahvit.

"Kahvin jauhaja"

Waterfalls

Viime viikonloppuna kävimme päiväretkellä Kilimanjarolla. Kävimme noin 3000 metrin korkeudessa. Alkuun oli sademetsää, jossa oli todella kostea ilma. Puut olivat aivan samalleen peitossa. Siellä näkyi myös apinoita. Osa oli musta-valkoisia ja pitkäkarvaisia osa oli niitä perinteisemmän näköisiä. Jossain vaiheessa sademetsä loppui ja alkoi ns. ylänkö.

Sademetsää

Ja yhtäkkiä maisema muuttui ihan erilaiseksi


Talolle tullessa pääsimme testaamaan pihalla olevaa suomalais-tansanialais- saunaa! Puusauna, joka muistuttaa hieman savusaunaa. Hyvät oli löylyt. Saunasta tultaessa olin jonottamassa suihkuun niin tuli sähkökatkos. Generaattori laitettiin päälle, mutta sekin hajosi. Tuli sitten otsalampun kanssa käytyä suihkussa.
 
Sauna ulkoa päin

Ja sisältä.
Huomenna (perjantaina) pidän vapaapäivän töistä ja lähdemme kolmen päivän safarille.
Ja ps. tänään oli varjossa +35 astetta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti