keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Kuralammikoita ja vierailu lasten vankilassaTäällähän alkoi pieni sadekausi. Vettä on parina päivänä tullut ja välillä on ukkonenkin jyrissyt. Ja ne sateet eivät ole mitään pieniä sateita. Ja niitä kuuroja on tullu monta kertaa päivän aikana. Piti matkalaukusta sateenvarjo kaivaa esille, sitä taitaa nyt tarvita.. Hyvin muuttuu hiekkamaa mutaliejuksi. Hassua nähdä täällä kuralammikoita, kun tähän asti on ollut niin kuivaa. Tuli aivan Suomen syksy mieleen, sen verran harmaaksi muuttui keli, vettä sataa ja osa etsi takit päälle kun illalla lähtivät ulkona käymään. Sateen myötä lämpötila laski hieman, nyt on "vain" +25. 


Kävimme vierailulla lasten vankilassa.  Tällä hetkellä siellä on muutama meidän talon vapaaehtoinen töissä. Lapset joutuvat tutkinta vankilaan mm. seksuaalirikoksista tai muutama oli epäiltynä jopa perheenjäsenensä tappamisesta. Vankilassa oli 17 poika, iältään he olivat 12-17. Pari tyttöäkin oli aiemmin ollut, mutta he olivat päässeet jo pois. Meidän vapaaehtoiset pitävät vankilalla opetusta, milloin matikkaa, enkkua, biologiaa, maantietoa jne..  Silloin kun siellä ei ole vapaaehtoisia opettamassa, lapset ovat huoneissaan. Tytöille on oma huone ja pojille oma. 


Tyttöjen huonePoikien huone, johon mahtuu 40.

Vierailevina tähtinä pääsimme myös osallistumaan opettamiseen. Kerroimme pojille lyhyesti, mitä ruoalle tapahtuu kun sen laittaa suuhun ja miten se etenee elimistössä. Suoliston pituutta havainnollistimme pitkällä langan pätkällä. Kerroimme myös hengittämisestä lyhyesti, mitä tupakka ja viinan juonti aiheuttavat. Välitunnilla pelasimme lasten kanssa tervapataa ja pari laululeikkiä. Pojat pelasivat myös jalkapalloa.

 
 Sen jälkeen lapset askartelivat loppuun vihkoja joihin olivat edellisenä päivänä kuula-maalanneet kannet. Vankilalla oli mukana muutama muukin talolla oleva opiskelija tutustumassa, heillä oli kitara mukana jolla he sitten soittivat ja yhteislauloimme.  Nuorten tulee tehdä vankilalla  kotitöitä mm. pilkkoa polttopuita, tehdä ruokaa ja puutarha töitä. 


Vankilan "keittiö" oli melko kauhea, pieni huone jossa ilma ei kiertänyt. Siellä oli uuni, jonka päällä pojat tekivät ruokaa. Keittiössä oli savua todella paljon. Pojat tulivatkin sieltä, silmät valuvina takasin, kun olivat käyneet ruokaa hämmentämässä. 
 

Kotoa päin tuli postia, kyllä hopea toffee ja fazerin sininen lämmitti mieltä. Vähän erihintaista on lähettää Suomesta tännepäin pakettia kun täältä Suomeen. Äiti oli lähettänyt paketin joka painoi noin puolikiloa, hintaa oli ollut 5 euroa. Minä lähetin itselleni paketin, jossa oli muutama vaate joita en ole täällä kertaakaan käyttänyt, mutta sen verran kivoja vaatteita, että niitä en raski tännekkään jättää.  Paketti painoi noin 1½ kiloa ja hintaa sille tulikin sitten yli 50€, toivon todella että ne muutamat vaatteet päätyvät jossain vaiheessa Kuopioon..
 

 

1 kommentti:

  1. Siellähän on sänkyjä tiheemmin kuin armeijassa : ) . Varmasti vaikuttavaa nähdä lasten elämää tuolla.

    VastaaPoista