lauantai 23. marraskuuta 2013

Vierailu päiväkodissa ja katulapsi keskuksessa


Sama Aurinko on vuonna 2008 perustettu yritys, jonka on alulle pannut muutama suomalainen vapaaehtoistyöntekijä.  Sama Auringon tarkoitus on tukea Tansanian vähävaraisten ihmisten hyvinvointia. Sama Auringon avustuskohteena on Raun-päiväkoti, jossa alkuviikosta vierailimme. Suuri osa päiväkodin lapsista, heidän vanhemmistaan sekä päiväkodin työntekijöistä sairastaa HIV:tä. Raun alue on köyhää ja HIV:tä esiintyy todella monella. Sama Auringolla on kummitoimintaa joka rahoittaa lasten päivähoidon. Kerran vuodessa päiväkodin työntekijät kiertävät lähialueen perheitä ja etsivät yksinhuoltaja perheitä sekä isoja perheitä, joiden nuorimmat lapset pyritään ottamaan Raun päiväkotiin. Jossa heille tarjotaan opetusta ja kaksi ruokaa päivässä. Päiväkodin lapset ovat iältään 3-6 -vuotiaita.
 
Aamulla lapset tulevat päiväkotiin kahdeksan maissa ja ovat siellä noin kolmeen asti. Me menimme ennen yhdeksää, lapsilla oli tunti menossa. He opettelivat vihkoon kirjoittamaan kirjaimia. Päiväkodin tilana toimii iso huone. Jossa oli liitutaulu, pieni pöytä jossa oli värikyniä ja radio. 

Ruokailun ajaksi matot kerättiin lattialta pois ja lapset istuvat seinän vieressä ja söivät lattialla. Aamupäivästä oli puurohetki jonka jälkeen oli ulkoilua jossa lasten opettaja veti muutamia leikkejä. Ulkoilun jälkeen oli oppitunti, jossa jokaisen lapsen piti käydä lukemassa liitutaululla olevat kirjaimet.


 Tämän jälkeen lapset piirsivät omenan ja linja-auton, jotka opettaja oli ensin piirtänyt taululle. 


Piirustus hetken jälkeen oli päivälevon aika. Jolloin lapset ottivat lattialla päivunet, ja niin otin minäkin.. Eihän siinä muuten mitään, mut lähes kaikki lapset oli kerinnyt herätä ennen mua.. Päiväunien jälkeen lapset rupesivat syömään ja tässä vaiheessa me lähdimme pois. 


Tällä viikolla vierailimme myös Msamariassa, katulapsi keskuksessa, siellä lapset ovat iältään 6-18. Työntekijät käyvät pari kertaa vuodessa kiertämässä ilta-aikaan keskustassa ja etsimässä katulapsia. Yleensä työntekijöillä on joku keskuksen lapsista mukana, joka näyttää, missä kaverit ovat. Lapset pyritään saamaan kadulta pois, jotta heille voidaan tarjota koulumahdollisuutta. Katulapsi keskuksessa lapset tekevät kotitöitä, silloin kun siellä on vapaaehtoisia, he opettavat lapsia jotta lasten on helpompi mennä kouluun. Tänä syksynä siellä on ollut useampi meidän talon vapaaehtoinen töissä.   Aiemmin syksyllä olleet vapaaehtoiset saivat keräyksen avulla kerättyä niin paljon rahaa, että useampi lapsi pystyy aloittamaan koulun tammikuussa. Aamu alkoi matematiikan tehtävillä, välitunnilla lapset kiikkuivat ja pelasivat pallolla. Seuraavan tunnin aiheena oli englanti. Luokkahuone oli pieni, luokassa oli 9 pulpettia mutta 28 oppilasta. Moni istui yhden pulpetin ääressä ja samalla tuolilla. 

 Nyt on harjoittelut paketissa. Ja huomenna suuntaamme Niinan kanssa 2½ viikon reissuun. Ensin suuntana Etelä-Afrikka, Johannesbug ja Cape town. Jonka jälkeen Sansibarille viikoksi. Reissun jälkeen tulemme pariksi päiväksi takasisin tänne Moshiin. Saimme muuten kutsun Suomen suurlähetystön järjestämään itsenäisyyspäivän juhlaan, joka olisi ollut Dar es Salamissa, ikävä kyllä just edellispäivänä lennämme Sansibarille emmekä pääse juhliin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti